Het ontstaan van Cancun met weinig inwoners en een kokosnootplantage

Tegenwoordig staat de populaire vakantiebestemming Cancun in Mexico bekend om zijn luxe resorts en prachtige stranden. Toch behuisde het eiland zo’n 50 jaren geleden slechts drie inwoners en een grote kokosnootplantage, op de plaats waar nu de hotelzone van Cancun gelegen is.

Hoewel reizigers Cancun meestal bezoeken om te ontspannen in de zon, om te genieten van accommodaties van wereldklasse en om de Maya-geschiedenis te ervaren, vertegenwoordigt de opmerkelijk succesvolle ontwikkeling van het gebied een van de meest fascinerende, maar over het hoofd geziene verhalen van Cancun.

Het ontstaan van Cancun

Het Maya koninkrijk

Tijdens de hoge periode van het Maya koninkrijk was het eiland Cancun, in de Mayatijd bekend als Kaank’uun, de thuisbasis van een aanzienlijke populatie vissers en kooplieden. Omdat Cancun voldoende toegang had tot de rijkdommen van de Caribische Zee, was het eiland een belangrijke plek voor de Maya’s.

Grote nederzettingen vertrouwden op de inwoners van Cancun voor voedsel- en handelsroutes die ontwikkeld waren op grote locaties op het schiereiland Yucatan om gebruik te maken van de ideale locatie van Cancun.

Na de komst van de Spanjaarden stierven of trokken veel inwoners van het gebied het binnenland in, waardoor het eiland Cancun gedurende enkele honderden jaren bijna leeg bleef. De ongelooflijke geschiedenis van het Maya-koninkrijk is vandaag te zien op een paar kleine archeologische vindplaatsen in Cancun en op grote historische bezienswaardigheden zoals Tulum, Coba en Chichen Itza. Elk zijn ze gelegen binnen een paar uur rijden van de stad.

Het ontstaan van Cancun als toeristische bestemming

Het verhaal van het moderne Cancun begint in de wintermaanden van 1967. Op zoek naar nieuwe methoden om het toerisme en het inkomen in het land te vergroten, deed de Banco de México een studie om de ideale reisbestemming te vinden. Een groep economen doorkruiste de 11.000 kilometer lange kustlijn van Mexico op zoek naar locaties met een aantrekkelijk landschap, mooi weer en veel recreatiemogelijkheden.

Nadat de eerste fase van het onderzoek was voltooid, werden de gegevens van de economen via een computer beheerd en werd het eiland Cancun analytisch geselecteerd door een processor. Volgens historische experts werd de bestemming manueel gekozen nadat bankfunctionarissen de diverse gegevens van het onderzoek hadden beoordeeld.

Hoe het ook ontstaan is, in beide gevallen was Cancun de meest wenselijke locatie in Mexico. Binnen slechts twee jaar nadat de beslissing viel zou Cancun, waar zoveel reizigers vandaag van houden, vorm beginnen aan te nemen als toeristische bestemming.

De ontwikkelingen vanaf januari 1970

Toen de ontwikkeling begon in januari 1970, was Cancun weinig meer dan een kokosnootkwekerij. Toch waren de aangename stranden, het schone water en het spectaculaire landschap voldoende om de Mexicaanse regering te overtuigen om vooruit te gaan met de plannen.

Omdat buitenlandse investeerders sceptisch stonden tegenover het investeren in een onbekende bestemming, zei Mexico dat het de eerste negen hotels zelf had gefinancierd. Het masterplan van de stad riep de internationaal gerichte hotels en toeristische locaties op om het eiland te vullen, terwijl de werknemers er werden aangemoedigd om het vasteland van de stad te ontwikkelen, wat tegenwoordig bekend staat als El Centro.

Van het lokale naar het internationale toerisme

Het internationale toerisme sloeg niet helemaal aan in de jaren zeventig, maar Cancun begon in de loop van het decennium een toenemend aantal Mexicaanse toeristen te zien. Naarmate dat de stad zich verder ontwikkelde en er een internationale luchthaven werd gebouwd, begonnen beleggers de mogelijkheden van deze idyllische stad te zien.

Ondanks de internationale invloed hebben Cancun en zijn burgers echter ook de lokale verbindingen versterkt door het bezit van de meeste bedrijven te behouden van zelfs grote ketens, zoals fastfoodrestaurants. Vandaag de dag blijft Cancun een belangrijke bron van inkomsten voor Mexico en zijn inwoners, terwijl toeristen er kunnen genieten van een steeds indrukwekkender scala aan activiteiten, van de luxueuze resorts tot de levendige traditionele sfeer van El Centro.

3 miljoen toeristen per jaar

Hoewel het al tientallen jaren geleden is dat het enorme concept van Cancun vandaag de dag werkelijkheid werd, wordt de stad nu beschouwd als niet alleen een van de meest verleidelijke bestemmingen in het Caribisch gebied, maar ook als een van de beste vakantieoorden ter wereld.

Tegenwoordig telt de stad bijna 600.000 inwoners en verwelkomt het elk jaar ongeveer 3 miljoen toeristen van over de hele wereld. Hoewel veel bezoekers niet op de hoogte zijn van de unieke meteorische opkomst van Cancun, is iedereen die naar het gebied is gekomen getuige geweest van de sites die zowel de ontwikkeling als de uiteindelijke internationale populariteit hebben veroorzaakt, waaronder het landschap, de stranden, het weer en nu de prachtige stad zelf.

Hoewel er duidelijk veel te genieten is in Cancun, zijn burgers en toeristen al begonnen met uit te kijken naar de komende tientallen jaren en de nieuwe opwindende veranderingen die op deze unieke stad wachten.