De artistieke geest van Puerto Vallarta in de kleine stad San Pancho in Mexico

De afgelopen decennia hebben tientallen migranten een huis gevonden in Puerto Vallarta en in de prachtige kustgebieden in de buurt van de stad. Aangetrokken door het opmerkelijke landschap en de gastvrije Mexicaanse sfeer, zijn dergelijke bewoners permanent verhuisd van plaatsen zo divers als de Verenigde Staten, West-Europa en Zuid-Amerika.

In de loop van de tijd heeft elk van deze culturele groepen hun stempel gedrukt op de unieke kosmopolitische cultuur van de regio. Een van de meest unieke voorbeelden van de menging van de buitenlandse cultuur met lokale tradities, kan worden gevonden ongeveer 80 kilometer ten noorden van Puerto Vallarta in de stad San Pancho.

Deze stad is ook bekend als San Francisco. Ongeveer 20 jaar geleden heeft een artistieke groep inwoners er het San Pancho Music Festival geïntroduceerd, waaronder individuen uit de Verenigde Staten, Europa en alle delen van Mexico. Sinds het ontstaan van dit festival verwelkomt het San Pancho Music Festival gasten van alle leeftijden en biedt het entertainment aan voor meerdere dagen.

San Pancho Music Festival

Hoewel het San Pancho Music Festival begon als een losjes georganiseerde bijeenkomst van lokale muzikanten, biedt het festival nu verschillende volle dagen muziek aan van meer dan 100 muzikanten die diverse en exotische genres brengen. Het festival werd in de beginjaren georganiseerd door Craig Schumacher, een getalenteerde Amerikaanse bluesmuzikant.

Sinds het begin heeft Schumacher het San Pancho Music Festival behandeld als een manier om met het dorp te pronken en een gevarieerde culturele ervaring te bieden aan de lokale bevolking en bezoekers ervan.

Als gevolg hiervan is het festival in heel Mexico bekend geworden vanwege de ontspannen, gastvrije sfeer waarmee bezoekers er geweldige optredens kunnen meemaken en er zelfs kunnen optreden tijdens de open podiumtijden.

Het San Pancho Music Festival bevat zowat alle genres, waaronder blues, jazz, funk, bluegrass, een breed scala aan Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse stijlen en zelfs levendige optredens van lokale kinderen.

San Pancho Mexico

Een bloeiend stadsdistrict

Hoewel het San Pancho Music Festival het populairste evenement van de stad is, heeft deze ontwikkelende gemeenschap het hele jaar door veel te bieden aan toeristen. In de jaren zeventig behandelde de Mexicaanse president Luis Echeverria de stad San Pancho als een modelgemeenschap en hield hij toezicht op de bouw van talloze pakhuizen en fabrieken die zijn ontworpen om de economische aanwezigheid van de stad te versterken.

Hoewel het plan van Echeverria niet volledig werd gerealiseerd tijdens zijn ambtsperiode, hebben veel van deze gebouwen nieuw leven gevonden bij de cultureel onderlegde lokale bevolking van San Pancho. Tegenwoordig zijn sommige fabrieken opnieuw in gebruik en produceren ze speciale producten die afhankelijk zijn van de unieke omgeving van San Pancho. Bovendien hebben organisaties die bepaalde zaken ondersteunen, van ecologisch behoud tot de lokale kunstgemeenschap, hun thuis gevonden in het bloeiende stadsdistrict van de stad.

Een scala aan mogelijkheden voor toeristen

In het centrum van de stad vinden toeristen er een verzameling galerijen en boetieks langs de smalle geplaveide straten. Omdat San Pancho een etnisch diverse bevolking herbergt en regelmatig bezoekers uit de hele wereld verwelkomt, is er ook een grote verscheidenheid aan restaurants en cafés te vinden in de buurt van het centrum van de stad. Sinds enkele jaren werken veel van deze onafhankelijke bedrijven met elkaar samen om de lokale kunstgemeenschap te ondersteunen.

Elk jaar opnieuw tonen kunstenaars uit San Pancho en de omliggende gebieden hun nieuwe werk op speciale galerieshows en evenementen. Naast het ondersteunen van de getalenteerde kunstenaars van San Pancho, helpt het jaarlijkse kunstfestival ook om lokale onderwijsprogramma’s en non-profitgroepen te financieren.

Het hele jaar door kunnen toeristen van San Pancho er ook ontspannen op de rustige, ruime stranden die op slechts een korte wandeling van de galerijen en restaurants gelegen zijn. Ook kunnen ze de bergpaden verkennen die door de jungles langs de kust boven de stad slingeren.

Naar San Pancho vanaf Puerto Vallarta

San Pancho is gemakkelijk te bereiken met de bus, de taxi of de huurauto vanuit Puerto Vallarta, waardoor de stad een geweldige mogelijkheid is voor een leuke daguitstap. Of je San Pancho in Mexico bezoekt tijdens het populaire San Pancho Music Festival of in een andere tijd van het jaar, je hebt er de kans om één van de meest eclectische kleine steden van Mexico te ervaren.