Sian Ka’an is het grootste beschermde gebied in de Riviera Maya en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds de opening 20 jaar geleden is het de belangrijkste bestemming voor natuur en buitenrecreatie in de regio.

Met bijna een derde van de Caribische kust van Mexico gedomineerd door het park, is er ook geen tekort aan natuur om te verkennen. Sian Ka’an ligt net ten zuiden van Cancun, in de buurt van de oude stad Tulum en biedt een aantal van de beste daguitstapmogelijkheden voor toeristen die in Cancun verblijven.

Het unieke en prachtige landschap ontdekken

Omdat de naam van het park is ontleend aan een Maya-uitdrukking die “waar de lucht wordt geboren” betekent, is het geen verrassing dat Sian Ka’an ook de thuisbasis is van tal van historische bezienswaardigheden. Menselijke overblijfselen en artefacten, gevonden in de grotendeels niet-opgegraven Maya-locaties in Sian Ka’an, zijn er over een periode van meer dan 2300 jaar terug te vinden.

Naast de 23 karakteristieke archeologische vindplaatsen in het park, wordt aangenomen dat het noordelijke deel van Sian Ka’an een eens levendige Maya-handelsroute bevat. Wanneer je het park bezoekt, kun je oude Maya-tempels ongestoord zien rusten tussen de schoonheid van de natuurlijke omgeving. In feite bezoeken verschillende touroperators deze sites als onderdeel van actieve kajak- en wandeltochten, waardoor bezoekers het beste van twee werelden kunnen ervaren.

Sian Ka'an biosfeerreservaat van Yucatan

Het natuurlijke habitat van vele dieren

Ondanks zo’n fascinerende geschiedenis van dit gebied, ligt de echte waarde van Sian Ka’an in het feit dat het park op gebied van biologie een van de meest diverse gebieden op aarde is.

In feite hebben onderzoekers binnen de grenzen van het park 103 unieke zoogdieren en 336 verschillende vogelsoorten gevonden.

In tegenstelling tot waar ook ter wereld, laat Sian Ka’an bezoekers toe om verschillende soorten natuurlijke habitats op één dag te ervaren. Tijdens een tour door het park zijn onderstaande voorbeelden slechts enkele van de unieke natuurlijke habitats die toeristen kunnen verkennen.

Het koraalrif

Langs de Caribische kust beschermt Sian Ka’an meer dan 100 kilometer van ‘s werelds tweede grootste barrièrerifsysteem. Naast het aanbieden van ongeëvenaarde duik- en sightseeingmogelijkheden, beschermt het koraalrif van het park een aantal bedreigde aquatische soorten.

De stranden

Vier soorten bedreigde zeeschildpadden gebruiken de Caribische stranden van Sian Ka’an als een broedplaats tijdens de zomermaanden. Deze ongerepte stukken zand bieden bezoekers ook een geweldige kans om veel nestelende zeevogels in hun natuurlijke habitat te zien.

Het drasland

De grootste ecologische diversiteit in het park is te vinden in de wetlands, of het drasland. Omdat de classificatie van wetlands uiteenlopende omgevingen omvat zoals grasrijke savannes, voedselrijke moerassen en vier verschillende soorten mangroves, zijn deze gebieden van bijzonder belang voor zowel toeristen als onderzoekers.

Tropische bossen

Het grootste deel van de zoogdierpopulaties van het park bevindt zich in de tropische bossen. De tropische bossen, gevonden in het binnenland van de Caribische kust en de wetlands in het westelijke deel van Sian Ka’an, bieden veel van de favoriete locaties voor natuurliefhebbers.

Lagunes

Geleverd door de enorme ondergrondse waterwegen onder het schiereiland Yucatan, zijn de vele lagunes in Sian Ka’an de thuisbasis van vele unieke soorten. Dichtbij de kustlijn mengt het oceaanwater zich met zoet water om de krokodillen en waadvogels te ondersteunen.

Verder landinwaarts verbinden de zoetwaterlagunes via cenotes de ondergrondse rivieren. Deze grote zinkgaten op het schiereiland Yucatan zijn al lang populaire bestemmingen bij duikers en watersportliefhebbers.

Hummocks

De meest unieke omgevingen in Sian Ka’an zijn de hummocks. Deze bossen zijn alleen te vinden in de Everglades in Florida, delen van Cuba en het schiereiland Yucatan. Lokaal bekend als petenen, wordt dit specifieke type hummockhabitat gedefinieerd door geïsoleerde bossen die omringd zijn door moerassen of andere wetlands. Net als echte bossen ondersteunen deze tropische hummocks een ongelooflijke diversiteit aan planten- en dierenleven, inclusief exotische vogels en zoogdieren.

Begeleide dagtochten in het park

Veel lokale reisorganisaties en ecologische organisaties leiden dagelijks groepen door de verschillende habitats van het park. Een dergelijke groep is het Centro Ecologico Sian Ka’an, een organisatie die is opgericht om zowel de lokale bevolking als toeristen te informeren over alle aspecten van de omgeving van het park.

Naast de mogelijkheid om meer te weten te komen over de omgeving, kunnen bezoekers er deelnemen aan rondleidingen met een aantal buitensporten. Van snorkelen en zwemmen in de rivieren en de cenotes van het park, tot wandelen en vogels kijken in de tropische bossen, Sian Ka’an biedt de perfecte dagtocht voor de avontuurlijke toerist.

Een natuurlijke schoonheid ontdekken tijdens je vakantie

Als je de natuurlijke schoonheid en de ongelooflijke geschiedenis van het schiereiland Yucatan wilt ervaren terwijl je in Cancun bent, zul je geen betere bestemming vinden dan Sian Ka’an. Maak de reis naar “waar de lucht wordt geboren” en dompel jezelf onder in een van de meest levendige natuurlijke omgevingen ter wereld.